Blog

Jak ušetřit za mobilní aplikaci? Na to máme jednoduchou odpověď.

Možná plánujete takovou aplikaci, která lidem usnadní život nebo možná připravujte díky ní zvýšit svoje tržby. Ať už plánujte cokoliv, možná přemýšlíte, jaká forma vlastního software je vhodnější.

Nebudeme chodit okolo horké kaše, my náš vývoj soustředíme na web-based aplikace. Zajímá vás proč? A víte jaký je rozdíl mezi nativní, webovou a hybridní neboli web-based aplikací?

Nativní aplikace se vyvíjí pro každou platformu zvlášť. V případě, že budete chtít aplikaci pro iOS i Android, musí k tomu zasednout dva vývojářské týmy. Každá aplikace se pak musí samostatně otestovat. Náklady na vytvoření aplikace se tak mnohonásobně zvyšují. Její distribuce je možná pouze pomocí obchodů s aplikacemi - Android má Google Play a Apple  vlastní App Store.

Webová aplikace se vyvíjí současně s webem. Šetříme tak čas i peníze. Výhodou je univerzálnost. Můžete k ní přistupovat z jakékoliv zařízení nebo operačního systému. Vypadá v podstatě stejně jako počítači, jen se přizpůsobí rozlišení telefonu nebo tabletu. Spuštění je snazší, není závislé na zmíněných obchodech s aplikacemi. Na komplikace narážíme ve chvíli, kdy k funkčnost aplikace závisí na připojení k internetu, potřebujeme přístup k telefonu nebo čtečce otisku prstu. Na toto je bohužel webová aplikace krátká.

A třetí možností je hybridní aplikace, tváří se jako nativní aplikace, ale vývoj se blíží spíše webové aplikaci. Rozhraní se upraví pro telefon. Dají se pryč například funkce, které na telefonu postrádají smysl. A naopak se napojí na funkce telefonu - kamera, GPS nebo například notifikace. U iPhone to může být třeba Apple ID. Když to shrneme, tak 70 - 80 % je webová aplikace a 20 % je mobilní přizpůsobení.

Chtěli byste poradit, který typ vývoje aplikace se hodí pro váš nápad? Dejte nám vědět, rádi vám poradíme. 

Zpět na výpis článků