Blog

Jak využít Search Console pro svůj web?

Google Search Console je bezplatný SEO nástroj od společnosti Google. Díky němu získáte detailní informace o tom, jak se váš webový projekt chová ve vyhledávači Google. Ale to nejpodstatnější je, že vám pomůže identifikovat případné problémy s indexací a poradí vám, jak je odstranit.

Je nepostradatelným nástrojem všech SEO specialistů, ale zvládnou s ním práci i začátečníci. A jaké funkce najdete v jednotlivých kartách?

V kartě Výkon najdete, jak si stojí ve vyhledávači jednotlivé dotazy neboli klíčová slova a jaké stránky jsou z pohledu vyhledávání nejvýznamnější. V dalších záložkách si zobrazíte, z jaké země návštěvníci jsou nebo jaké zařízení k vyhledávání použili. Hodnoty můžete mezi sebou porovnávat a analyzovat je i z pohledu času.

Další šikovnou funkcí je Kontrola adresy URL. Když tam zadáte URL z vašeho webu, GSC vám ukáže, jestli stránka se ve vyhledávačích nachází. V případě, že tam není, můžete Google požádat o indexování. Zjistíte také, jestli je stránka správně optimalizovaná pro telefony.

Nejdůležitější věc, kterou potřebujete vědět je, jestli vaše webové stránky Google indexuje. Pokud je neindexuje, nemůžou být ani dohledatelné ve vyhledávači Google. Toto se vše ukrývá pod Indexování

V sekci Stránky a Stránky s videi se dozvíte, jak jsou stránky vašeho webu indexovány. Často se stává, že některé stránky nejsou indexovány. Důvody jsou různé, ale všechny vám dá GSC vědět a vy pak můžete podle toho podniknout další kroky, aby se stránky indexovaly.

Nejprve vždy je nutné do GSC přidat sitemapu vašeho webu v záložce Soubory sitemap. Sitemapa je soubor, díky kterému se roboti internetových vyhledávačů vyznají na webové stránce. Vložením sitemapy rovněž urychlíte procházení daných stránek. Sitemapu nejčastěji najdete na na adrese www.vasedomena.cz/sitemap.xml. Pokud odkazu nic nenajdete, kontaktujete vašeho webmastera, který vám s tím pomůže.

Odebrání slouží pro dočasné odstranění konkrétní URL adresy, nebo všech URL adres, které obsahují vámi zvolenou předponu [například /rubrika]. O odebrání si musíte nejprve požádat. Jedná se ale pouze o dočasné odstranění, které trvá 6 měsíců.

Přehled Dojem ze stránek zobrazuje výsledky použitelnosti stránek na PC i na mobilních zařízení. V Použitelnosti v mobilních zařízení vám GSC řekne, jestli byly zjištěny nějaké problémy a pokud ano, ukáže, proč stránky na mobilu nelze použít.

Na kartě Odkazy najdete důležité informace o externích a interních odkazech. Můžete tak zjistit, jaké jiné stránky odkazují na váš web. Pokud je to žádoucí, můžete jim třeba i poděkovat. Ale může se i stát, že tam najdete stránky, u kterých nechcete, aby na vás odkazovaly. Ty zase můžete poprosit, abych odkaz na vás stáhly.

Pro nás je Google Search Console je neocenitelným pomocníkem. Proto neváhejte do CSC přihlásit a získat podrobné informace o svém webu. Oficiální stránku GSC najdete na Google Search Console CZ. K přihlášení potřebujete pouze Google e-mail, se kterým se daná služba spáruje.

Pokud si s tím nebudete vědět rady, obraťte se na nás, rádi vám s tím pomůžeme.

Zpět na výpis článků