Blog

UX a UI design: Co to je a jaký je mezi nimi rozdíl?

Zkratky, které vám toho na první dobrou moc neřeknou. Pokud ale chystáte nový web, doporučujeme zbystřit, protože UX (User Experience) a UI (User Interface) jsou důležitější, možná více než si myslíte.

Aby bylo hned na začátku jasné, o čem je řeč:

  • UX je uživatelská zkušenost a ptáme se: Jak se dobře to ovládá?
  • UI je uživatelské rozhraní a odpovídá na otázku: Jak to vypadá?
  • Obojí jsou stejně důležité a závisí na nich úspěšnost každého on-line projektu.

UX (User Experience) je celkový zážitek uživatele s vašimi webovými stránkami, e-shopem nebo mobilní aplikací. UX se ale netýká pouze virtuálního světa, ale i toho fyzického. Pro lepší představu - může to být hrnek, ze kterého se vám dobře pije nebo starý telefon, kterého se nechcete vzdát. Jsou to právě ty oblíbené věci, se kterými se vám dobře pracuje. A digitálních produktů to není jinak. Klíčové je, aby co nejlépe plnily svůj účel a funkci. Úkolem UX designera tedy je, aby zážitek zákazníka při používání vašeho webu nebo e-shopu byl co nejlepší.

UX a UI (User Interface) neboli vizuální podoba spolu úzce souvisí a v podstatě bez sebe nemohou existovat. To, co je hezké, by mělo být zároveň i funkční a naopak. Cílem UI je, aby vás design reprezentoval, byl atraktivní a přehledný. Každý správný UI designér nezapomíná na brandové barvy, řeší, aby kontrast mezi textem a pozadím byl dostatečný nebo třeba a dává si pozor, aby tlačítka měla správný tvar.

V případě, že je UX a UI design navržen správně, výrazně se vám zlepší výkon vašeho webe nebo e-shopu. Zákazníci budou spokojenější, lehce najdou to, co potřebují a určitě bude větší šance, že se k vám rádi vrátí. A vy se zase budete těšit z vyššího počtu konverzí a vyšší tržeb.

Pokud chcete mít skvěle vyladěné UX i UI, napište nám e-mail nebo zavolejte.

Zpět na výpis článků